Pecka z avokáda

Pecku z avokáda obvykle vyhazujeme, přitom právě slupka z pecky je bohatým zdrojem živin, které mohou zabraňovat rakovině a onemocněním srdce. Alespoň to zjistili vědci z Texasu. Slupka z avokádového jadérka totiž obsahuje látky, které mohou podle jejich zjištění předcházet růstu zhoubných nádorů a usazování tuku v tepnách.
Z pecky avokáda se získává olej, avšak slupka z ní se vyhazuje. Přitom právě tato slupka obsahuje látky, které mohou sloužit například:
§  k léčbě rakoviny
§  k léčbě onemocnění srdce
avokádo a citrón

Látky obsažené ve slupce z pecky avokáda

Vědci nejprve vyrobili ze slupek z pecky avokáda prášek, a ten dále zpracovávali, dokud od sebe neoddělili olej a vosk, který slupky obsahují. Laboratorními testy bylo prokázáno, že olej ze slupek obsahuje až sto šestnáct sloučenin a vosk rovněž dalších šestnáct sloučenin. Co je zajímavé, že mnoho z těchto sloučenin se v samotné pecce avokáda nenachází.
Olej, který se získá ze slupek pecky, obsahuje takové látky, jako kupříkladu:
§  Heptakosan, který je schopen zastavit růst nádorového bujení.
§  Kyselinu laurovou, jež zvyšuje hladinu vysokodenzitního lipoproteinu. Tato látka ze slupky může snižovat riziko aterosklerózy, to znamená usazování tuků uvnitř tepen. Důsledkem toho se mohou dostavit život ohrožující problémy, jako je infarkt, anebo mrtvice.
§  Behenyl alcohol, který je důležitou složku antivirotik a přípravků proti oparům.
Vosk oproti tomu mezi nejzajímavějšími sloučeninami obsahoval látku:
 Dibutylhydroxytoluol, což je antioxidační činidlo, které se přidává do potravin a kosmetiky jako konzervační látka.
půlky avokáda

Látky obsažené v samotném avokádu

Avokádo je bohatým zdrojem vlákniny a dalších prospěšných živin, jako například draslík, anebo vitamín E. Kromě toho obsahuje značný podíl vitaminu B, který napomáhá snižování hladiny aminokyseliny, jež je spojována s úzkostí a depresemi.